Skip to content

Ryzyko zwiazane z dieta sodowa i sercowo-naczyniowa

2 miesiące ago

427 words

Cogswell i in. (Wydanie 11 sierpnia) twierdzą, że zgłoszony związek między niskim spożyciem sodu a zwiększonym ryzykiem sercowo-naczyniowym nie spełnia kryteriów przyczynowości, a zatem dochodzą oni do wniosku, że zalecane jest niskie spożycie sodu. Zwracamy uwagę na kilka kwestii związanych z oceną dostępnych danych. Po pierwsze, krytyka Cogswell i in. w odniesieniu do głodu, szacunki sodu w moczu dotyczące spożycia sodu na poziomie grupy są mylące, ponieważ metoda ta została zatwierdzona w dużym międzynarodowym badaniu (korelacja wewnątrzpasowa w porównaniu z 24-godzinnymi próbkami moczu, 0,71), ma podobne powiązanie z ciśnieniem krwi, ponieważ dla szacunków spożycia sodu pochodzących z 24-godzinnych próbek moczu, i została zasugerowana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) jako metoda szacowania spożycia sodu w populacjach. Ponadto zwiększone ryzyko choroby sercowo-naczyniowej lub zgonu z niskim spożyciem sodu nie ogranicza się do ba dań wykorzystujących szacunki moczu na czczo lub na czczo; badania, w których stosowano różnorodne metody pomiaru spożycia sodu (w tym oceny dietetyczne i próbki moczu w ciągu 24 godzin) w różnych populacjach, doszły do tego samego wniosku.2 Zdajemy sobie sprawę, że ocena spożycia sodu przez daną osobę wymaga wielu 24 godzin pomiary, ale nie jest to konieczne, aby ocenić związek między kategoriami spożycia sodu a chorobą sercowo-naczyniową w populacjach. Po drugie, w zastosowaniu kryteriów Hill zaskakuje fakt, że w dyskusji na temat kryterium wiarygodności autorzy nie uwzględnią faktu, że sód jest niezbędnym minerałem. Oczekuje się, że skojarzenia w kształcie litery J będą wspólne dla czynników fizjologicznych, takich jak inne minerały (np. Wapń), witaminy (np. Witamina D) i hormony (np. Tyroksyna). Sód jest niezbędny do życia i jest niezbędny dla komórkowych potencjałów czynnościowych i równowagi objętościowej. Chociaż nadmierne spożycie sodu jest czynnikiem ryzyka nadciśnienia, niskie spożycie sodu aktywuje układ renina-angiotensyna-aldosteron i jest modyfikowalnym czynnikiem ryzyka niedociśnienia ortostatycznego. Uważamy, że sugestia, że spożycie sodu może być bardzo niskie, a jednocześnie całkowicie bezpieczne, jest sprzeczne z naszym rozumieniem roli sodu w fizjologii człowieka. Po trzecie, sprawa przedstawiona przez Cogswell i in. jest przede wszystkim zaprzeczeniem szkody, a nie ustanawianiem korzyści sercowo-naczyniowych, niskiego spożycia sodu. Nie wiadomo, czy niskie spożycie sodu powoduje mniejsze ryzyko chorób sercowo-naczyniowych niż umiarkowane spożycie sodu, ale ogólnie istnieje spójny dowód epidemiologiczny, że wysokie spożycie sodu (> 5 g na dzień) wiąże się z większym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. 2 Żadne z badań cytowanych przez Cogswell i in. wykazać, że ryzyko chorób sercowo-naczyniowych z niskim spożyciem sodu (<2,3 g na dzień) j est znacznie niższe niż ryzyko umiarkowanego spożycia w populacjach ogólnych. Podkreślają dwa badania kohortowe na poparcie ich przypadku, 3,4, ale żadne z badań nie wykazało, że ryzyko chorób sercowo-naczyniowych przy spożyciu mniejszym niż 2,3 g dziennie było znacznie niższe niż ryzyko o umiarkowanym zakresie spożycia. W jednym z badań opisano związek pomiędzy spożyciem sodu a ryzykiem wystąpienia zawału mięśnia sercowego w kształcie litery J, z najniższym ryzykiem wystąpienia wszystkich zdarzeń związanych z chorobą sercowo-naczyniową przy umiarkowanym spożyciu sodu wynoszącym od 2,9 do 3,6 g na dzień, 4 wyniki są całkowicie zgodne z wartością J w kształcie pokazane w innych prospektywnych badaniach kohortowych. Interpretacja przez Cogswell i in. przeglądu Cochrane z 2014 r. 5 przeczy konkluzjom, do których doszli autorzy, przy czym ci ostatni zgłosili niewystarczającą moc, aby potwierdzić klinicznie ważne efekty. Autorzy odwołują s ię do przeglądu Institute of Medicine (IOM) 6 jako popierającego niskie spożycie sodu (<2,3 g na dzień), ale tak się nie stało. Komitet IOM stwierdził, że dowody z badań nad bezpośrednim skutkiem zdrowotnym były niewystarczające i niespójne, aby stwierdzić, że obniżenie spożycia sodu poniżej 2,3 g dziennie zwiększa lub zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, i zalecił lepszą jakość badań kohortowych i randomizowane próby. Potwierdzenie korzyści i bezpieczeństwa niskiego spożycia sodu dla zdrowia jest konieczne, zanim ekstremalne zmniejszenie spożycia sodu może być zalecane dla całych populacji. Aż do dużych, randomizowanych badań wyraźnie pokazują niższe ryzyko chorób układu krążenia przy niskim spożyciu sodu, nie ma solidnych podstaw do zalecenia niskiego spożycia sodu w zapobieganiu choroby układu krążenia. Obecne działania w zakresie zdrowia publicznego powinny koncentrować się na zmniejszeniu spożycia sodu w populacjach o wysokim spożyciu sodu (> 5 g dziennie), a nie na przekierowywaniu zasobów w poszukiwaniu nieudowodnionej strategii niskiego spożycia sodu dla całej populacji. Martin O Donnell, MB, Ph.D. Nat [więcej w: dermatolog warszawa, nefrolog, leczenie żylaków ]

[przypisy: clemastinum hasco, półpasiec objawy zdjęcia, profesja krotoszyn ]

0 thoughts on “Ryzyko zwiazane z dieta sodowa i sercowo-naczyniowa”

  1. [..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: plan treningowy na mase[…]